Om universitetssport

Universitetssport eller collegeidrott är idrott som utförs på en icke-professionell nivå inom en högskola eller ett universitet och omfattar tävling och utförande av en rad olika sporter och idrotter. Sporten i den formen den har idag på universitet runt om i världen inträdde från början i universitetsmiljön på 1800-talet vid Cambridge University i England och var från början till för att hålla studenternas hälsa och fysik i trim samt att se till så att de inte ägnade sig åt dåliga vanor såsom att inta alkohol och så vidare på fritiden. Dessutom var tanken att stärka banden mellan klasskamrater och att bjuda in en allmänhet till det akademiska livet.

Collegeidrotten är kanske som störst i USA där fler än 400 000 studenter regelbundet tävlar inom sport som kan kopplas till universitetsmiljöer. De överlägset största collegesporterna i USA är amerikansk fotboll och baseball som ses av väldigt många och där många talanger har fostrats som sedermera blivit proffs. De har bland annat egna ligor som är mycket populära och som har egna så kallade cheerleaders med mera samt en utbredd fankultur. Också Kanada har en relativt utbredd kultur inom collegeidrott om än något mindre. Där ses det bland annat som något som har ett bra inflytande på det sociala livet och Staten engagerar bland annat i frågan om collegeidrott.

I Sverige är collegeidrotten inte särskilt stor, det har nämligen inte funnits någon särskild kultur som har uppehållit den men det kan även bero på att det inte finns lika många invånare här. Den sport som utövas fokuseras istället på de stora och officiella lagen såsom IFK Göteborg i Göteborg och Djurgården i Stockholm samt Malmö FF i Malmö. Den svenska UHL-ligan inom hockey som startade 2011 är dock ett försök att ändra på detta och den växer i både storlek och i popularitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *