Om UHL

Sverige har inte någon särskilt stor och utbredd kultur när det kommer till idrottande i universitets och högskolemiljöer, men kanske kan detta komma att förändras i framtiden. Det har spelats universitetshockey i Sverige ända sedan 1940-talet men det har inte förrän helt nyligen funnits en särskild liga för de inblandade lagen. Det äldsta universitetslaget inom hockey i Sverige är givetvis Chalmers hockeylag som har anor ända från 1942. Under 2011 tog en teknologstudent vid namn Joachim Ronneback Thomson intiativet att även skapa en liga inom universitetshockeylagen. Det var också han som skapade KTH:s hockeylag eftersom det var där han pluggade.

I början fanns det bara två lag i UHL nämligen Chalmers hockeylag och KTH:s hockeylag. Bland annat det har lett till att lagen är stora rivaler men det beror också på faktorer som att båda representerar kanske de två största högskolorna inom sitt ämne i Sverige samt att de kommer från städerna Göteborg och Stockholm. Tyvärr vanns den första historiska matchen med hela 10 – 0 till KTH men det var också de som hade hemmaplan när matchen spelades. Matchen spelades på Östermalms IP i Stockholm och ishallen var fullsatt med åskådare från de olika lagen, främst från KTH dock eftersom det var de som hade hemmaplan.

Redan säsongen efter deltog två universitet till från Sverige. Dessa var Lunds universitet och Högskolan i Linköping. Detta gjorde att ligan växte och det kunde ibland komma över 400 personer till matcherna. KTH vann tyvärr ligan även detta år.

Säsongen efteråt påbörjades ett samarbete med SHL alltså före detta Elitserien vilket innebar en ökad framgång för UHL. Samarbetet gjorde bland annat att man fick spela förmatcher innan SHL-lagen skulle spela och den första förmatchen spelades innan Frölunda och HV 71 skulle mötas av Jönköping och Chalmers. UHL har sedan dess fortsatt att växa och växer än idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *