Portal Makes Blogging Cool Again

We all knew it wouldn't be gone for long. Blogging is back and a better way than ever to elevate your business or personal brand.

Allt du behöver veta om TV-Pucken

En av Sveriges största och kändaste ungdomsturneringar i ishockey är TV-Pucken. Turneringen är till för spelare upp till 15 år. Redan 1959 startades denna legendariska turnering, och då sändes alla matcher i TV, därav namnet. TV-pucken är som sagt en ishockeyturnering i Sverige som spelas med distriktsförbundsslag. I stora drag så är det landskapens största talanger som spelar mot varandra. Alla matcherna spelar man bara två perioder istället för som seniorer som spelar tre perioder. Distriktslagen består främst pojkar, men även flickor är tillåtna att delta. Detta har inträffat enstaka gånger från turneringen 1994 och fram till nu. Flickorna i denna ålder har en egen turnering för endast tjejer, som heter Stålbucklan.

Stora stjärnor

Peter Forsberg Tv-pucken

Många stora stjärnor har startat sina karriärer med att bli uttagna i TV-Pucken. Den största är enligt många Peter Forsberg, som vann turneringen med sitt Ångermanland 1988. Även storstjärnan Marcus Näslund deltog i den turneringen. Sven Tumba som var en stor svensk idrottsstjärna på 50- och 60-talet var en av initiativtagarna till turneringen.

Kritik mot TV-Pucken

Det har i vissa fall framkommit kritik mot att turneringen slår ut spelare som inte ännu utvecklats fullt ut. Bara för att man kommit med i TV-Pucken så betyder inte det att man blir en stjärna i ishockey. Därför har vissa kritiker tyckt att turneringen skadar mer än den gynnar. Trots denna kritik så lever turneringen vidare år efter år. Numera så sänds inte alla matcher i TV, utan bara semi och final.

NHL 17/18

Det har varit en rafflande säsong i NHL under 17/18 där flera favoriter har fått se sig besegrade medan andra överraskningar har gått från klarhet till klarhet. Poängligans segrare var återigen Conor McDavid som vann för andra året i rad, detta trots att Colorado endast knep sista playoff platsen. Slutspelet varade dock inte hela vägen i mål för dem.

Favoriterna såsom Pittsburgh och Tampa Bay var länge med i slutspelet. Men fick se sig besegrade innan den ärofyllda finalen som faktiskt kom att innehålla två små överraskningar. Stanley Cups finalister blev slutligen Washington DC samt Vegas Golden Knights vilket inte gick att förutse för ett år sedan. För Vegas gör nämligen sin första säsong i NHL och sin första säsong alls då klubben startades inför säsongen 17/18. Så i och med denna framgång under säsongen så har klubben möjlighet att bli historiska. Alltså redan under sin första säsong. Detta genom att vinna Stanley Cup.

Finalen är dock inte avjord ännu utan endast två av möjliga sju matcher är spelade. Det är inte bara Vegas som längtar efter att lyfta bucklan i juni. Washington har inte heller vunnit Stanley Cup på många år. Detta trots att man har flera världsspelare i laget med bland annat Ovechkin. Så sista delen av säsongen kommer bli tajt då båda lagen har mycket att vinna på detta. Motivationen finns där och frågan är vem som kommer få glädjas mest? Vegas har just nu fördel i och med den första segren.

Hockey VM 2018

Som vanligt när det börjar närma sig sommar och träden och buskarna blomstrar så finns det ännu ett sommartecken som de flesta kanske inte tänker på. GIvetvis är det ishockey-VM vi tänker på. Varje år gör de olika nationerna upp om de så åtråvärda medaljerna som går att vinna. Årets upplaga av Ishockey-VM spelas i vårt kära grannland Danmark. Danskarna har överraskat på många sätt men har som bekant inga speciellt rutinerade spelare som ska kunna rå på den klass som finns i bland andra finland, USA, Kannada & Sverige. Just Sverige har övertygat stort under inledningen och har ännu inte förlorat. Den senaste matchen i skrivande stund var mot Tjeckien i en match som för övrigt hade det mesta.

Dock lyckades Sverige, med blotta förskräckelsen vinna över Tjeckerna, vilket gör att man fortfarande är obesegrade i turneringen. Dock kan vad som helst hända så det är med spänning vi se framemot de kommande matcherna i slutspelet.

Som de flesta ishockeyintresserade redan vet så krockar alltid Hockey-VM med NHL-slutspelet. På så vis påverkas hela VM av att vissa lag åker ut. Om exempelvis ett NHL-lag med många svenskar skulle åka ut så tenderar det genast i att de svenska laget blir storfavoriter. När VM börjar så har de flesta lagen bara med spelare från de inhemska ligorna, men i takt med att lagen på andra sidan Atlanten slås ut, så blir även VM mer spännande eftersom kvalitén på ishockeynationerna ökar.

Dock finns där en rad utropstecken i vårt kära tre kronor. Samtliga backar, samt målvakten Hellberg har fortsatt å övertyga mellan stolparna. Med lite extra förstärkning från NHL så kan det mycket väl bli så att det just är Sverige som till slut står som segrare när vi summerar hur årets upplaga av Hockey-VM slutat.

Drömvinsten

Det surras en del i lottokretsar och det med all rätt. Tänk att pricka in drömvinsten. Vad skulle man göra med vinsten. Åka på en jorden runt resa, köpa drömhuset eller drömbilen. Vi har nog alla fantiserat någon gång om att vinna på lotto.

Sedan Svenska Spel körde igång med drömvinsten i 2005 har antalet mångmiljonärer ökat i Sverige. Det är inte varje lottodragning som någon prickar rätt och drar hem drömvinsten. Det krävs 7 rätta nummer och minst 2 rätt på joker. Om ingen har det så ökar potten till nästa dragning och kan i princip bli hur hög som helst.

I mars 2018 var drömvinsten uppe i 198 miljoner. Den högsta som varit i Sverige är på hela 237 697 528 kronor. Det är en drömvinst som skulle få dom flesta att tro att dom drömmer på riktigt. Det är nog många som tänker att dom aldrig kommer att vinna på lotto. Men en sak är säker, spelar du inte så har du i vart fall ingen chans. Tycker man att man inte har råd så kan man gå ihop ett gäng och lägga ett par kronor var. Det finns något so heter delad glädje är dubbel glädje. Och skulle man vinna drömvinsten tillsammans med sina vänner, ja då finns det ju anledning till en fest och att sprätta champagnen tillsammans.

Hockey, fans och Chalmers hockey

När det kommer till sport och idrott så finns det en av dem som särskilt sticker ut, nämligen Hockey. Hockey har allt, det är ett spel med högt tempo och snygga mål med sköna finter och sker helt och hållet på is. Dessutom är det ett väldigt fysiskt spel där man bland annat ser mycket tacklingar och ibland till och med slagsmål. Hockey har helt enkelt de flesta ingredienser som krävs för att en idrott ska vara underhållande, engagerande och spännande så det är inte så konstigt att det finns många fans inom sporten. För att spela hockey är det mycket man måste klara av såsom exempelvis bara det att lära sig att åka skridskor extremt bra, lära sig att skjuta och behandla en puck på korrekt sätt samt ha en mycket god kondition och fysik eftersom det är en väldigt krävande idrott.

Sverige har kanske världens bästa kultur när det kommer till fans och supporters inom hockey, fankulturen inom hockeyn i Sverige har nämligen stora likheter med fotbollen och för många som håller på exempelvis AIK eller Djurgården är det en självklarhet att man stöttar inom båda idrotterna. Fans som kommer för att titta på hockey i Sverige ifrån länder som USA och Kanada blir ofta förvånade över vilket otroligt drag det är på hockeymatcherna i Sverige i form av ramsor och ibland bengaliska eldar. Det är helt enkelt väldigt äkta inom svensk hockey när det kommer till fankultur.

Chalmers hockeylag som den här hemsidan är en fansite till representerar Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det är alltså ett universitetslag som bland annat deltar i den internationella collegeserien UHL. Vi fans till Chalmers hockey kommer främst från Chalmers tekniska högskola men det finns många andra fans som också är med och stöttar laget på matcher och på turneringar. Alla ska med helt enkelt.

Information om Chalmers Hockeylag

I Sverige är inte kulturen till collegeidrott särskilt stor om man jämför med exempelvis USA där den ibland till och med är större än vanliga ligor. Det finns dock undantag och Chalmers Hockey är ett av dem. För att vara med och spela i Chalmers Blue MCR så ska man vara student vid Göteborgs universitet eller Chalmers och kunna spela hockey, man behöver dock inte vara något proffs men man ska gärna ha spelat exempelvis juniorhockey och vara någorlunda okej.

Det kan vara svårt att hinna med att spela både hockey och studera för en del men eftersom laget består av många olika personer som pluggar olika ämnen så går det nästan alltid att hitta ersättare om någon behöver vara borta för att exempelvis plugga till en tenta eller skriva på en uppsats. Även om laget spelar mest för att ha kul så är det ett relativt framgångsrikt lag som spelar i den tredje divisionen. Laget tränar hockey mellan två och tre gånger i veckan i Scandinaviums träningshall i Göteborg och spelar match ungefär två gånger i veckan. Dessutom spelar laget i universitetshockeyligan (UHL) där de möter andra svenska högskolor och universitet från olika delar av landet såsom Jönköpings universitet, Lunds tekniska högskola och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Chalmers Blue MCR har funnits sedan 1940-talet och är en kårförening som årligen engagerar runt trettio studenter i Göteborg. Hemmaplanen är i Wallenstamshallen och de har även en Facebooksida där man kan följa med i matchprogrammet och se nyheter inom laget. Lagets logga är starkt inspirerad utav det amerikanska hockeylaget från New York som heter New York Rangers. Man använder sig av en liknande sköld men texten skiljer sig åt något. Kanske kommer det från en sorts passning till Stockholm att Göteborg är Sveriges New York och mer populärt än huvudstaden.

Chalmers Hockey och rivaler

Inget hockeylag är komplett utan en riktig rival, det är under dessa matcher som stoltheten och äran inom laget verkligen sätts på prov och det är här känslorna vaknar till liv på riktigt. Alla lag inom idrotter behöver en antites för att ha något att se som sin motsats. Vad vore exempelvis AIK utan ärkerivalen DIF och vad vore hockey VM utan sammandrabbningar mellan Sverige och Finland? Mycket, mycket tråkigare antagligen.

Som tur är finns det rivaler även inom universitetens och högskolornas hockeyliga i Sverige, för Chalmers hockeylag är det självklart dess motsvarighet i Stockholm som är de värsta rivalerna. Nämligen Kungliga tekniska högskolan. Båda universiteten är respekterade läroverk i Sverige och de lär båda ut inom ämnen som har med teknologi att göra, men kanske framförallt är det en sammandrabbning mellan Stockholm och Göteborg vilket brukar vara laddat i de flesta idrottssammanhang. Är det någon match man verkligen måste se när det kommer till Chalmers hockeylag så är det sammandrabbningen mellan KTH och Chalmers. Förutom det att lagen representerar olika städer och olika skolor så är det också så att de två lagen var de enda som fanns med i UHL. Det var teknologstudenten på KTH, Joachim Ronneback Thomson som skapade KTH:s hockeylag och det var han som tog intiativet till att starta universitetshockeyligan.

Men det finns också andra rivaler, förutom KTH och Chalmers så deltar numera också Jönköpings universitet samt och Lunds tekniska högskola. Men ärkerivalerna är såklart ändå KTH och Chalmers.

Intresset för UHL har vuxit med åren sen det startades och det har bland annat kommit att innebära ett samarbete med SHL som är den högsta hockeyligan i Sverige. Det förekommer bland annat att lag från UHL spelar förmatcher till SHL-matcherna. Vi fans behövs verkligen inför varje match och särskilt inför rivalitetsmatcherna, tänk på att det är vi som håller liv i sporten.

Kända hockeyspelare genom åren

Eftersom Chalmers Hockey främst är ett lag som riktar sig till universitetsstudenter så har det inte riktigt fostrats några stjärnor i laget, men det är inte heller målet. Målet är att representera Chalmers universitet och att sopa banan med sämre likar såsom exempelvis Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Men målet är också att ha roligt. Spelar man hockey i Chalmers har man kanske inte tid att helt och hållet satsa på hockeyn eftersom man ofta har hårda studier inom exempelvis ingenjörskonst vid sidan om. Spelarna i Chalmers Hockey får därmed satsa på en yrkeskarriär där istället.

Men det betyder inte att man inte kan vara fascinerad utav stora hockeyspelare genom tiderna. Laget har såklart skapats utifrån ett stort intresse för sporten hockey och det är de stora hockeyspelarna som är de riktiga hjältarna inom sporten. Den kanske mest kända hockeyspelaren genom tiderna och den som har gjort överlägset flest poäng är den kanadensiske hockeyspelaren Wayne Gretzky. Han kallas för The Great One och brukar ses som den bästa hockeyspelaren genom tiderna. Han föddes 1961 i Ontario i Kanada och har bland annat spelat i NHL:s härligaste lag, New York Rangers som även Chalmers hockeylag är inspirerat av.

Den spelare som brukar ses som Sveriges bästa spelare i ishockey genom tiderna är Peter Forsberg som föddes 1973 i Domsjö, han har spelat i bland annat Colorado Avalanche i USA och deltagit och bidragit något enormt till Sveriges landslag i Hockey. Bland annat har han varit med vid bägge tillfällena då Sverige vunnit OS-guld i hockey, och den straff han avgjorde OS-finalen med 1994 har bland annat blivit till frimärke.

Går vi tillbaka ett par år, till 1970 så var den bästa hockeyspelaren Bobby Orr. Han är bland annat den första back som vunnit poängligan i NHL och han hade rekordet i assistpoäng ända fram till Mario Lemieux och Wayne Gretzky tog över i slutet på 80 talet.

New York Rangers och lite om hur det går för dem

Chalmers hockeylag har som sagt inspirerats något enormt utav hockeylaget New York Rangers vilket man kan märka bland annat i lagets logga som förutom texten på skölden nästan är identisk. Det är därför naturligt att man som Chalmerssupporter också intresserar sig för hur det går för förebilden på andra sidan Atlanten. I likhet med New York Rangers är Chalmers ett så kallat originallag. New York Rangers är nämligen medlem i det som brukar kallas för Original-six inom NHL som består utav de sex originallagen som fanns i NHL från starten. Chalmers var det första och är det mest anrika hockeylaget i Sverige när det kommer till universitetshockey.

Spelartruppen denna säsong bestod av tre svenskar, dessa är Malte Strömvall, Robin Kovács och sist men inte minst Henrik Lundqvist som är Sveriges och stundtals världens bästa hockeymålvakt. Laget har inte vunnit Stanley Cup som är den största turneringen i Nordamerika på rätt länge och 2016 förlorade de och åkte ur i den första ronden mot Pittsburgh Penguins där de förlorade med 4-1 i matcher. 2017 förlorade de också men kom lite längre den här gången; de åkte ut när de förlorade mot Ottawa Senators med 4-2 i matcher.

New York Rangers är faktiskt den klubb i NHL som har haft flest svenskar i sitt lag genom tiderna. Bland annat så har Markus Näslund och Michael Nylander spelat här men också äldre talanger såsom Ulf “Lillpröjsarn” Nilsson och Anders Hedberg.

Vi får hoppas på bättre lycka i nästa säsong men det kommer nog tyvärr dröja innan vi får se laget lyfta Stanley Cup bucklan igen. Senaste gången laget vann Stanley Cup var år 1994. Däremot vann de Conferenceligan så sent som säsongen 2013 – 2014. Vi fans får hoppas på en god framtid och bättring för både New York Rangers och älskade Chalmers Hockey.

Om UHL

Sverige har inte någon särskilt stor och utbredd kultur när det kommer till idrottande i universitets och högskolemiljöer, men kanske kan detta komma att förändras i framtiden. Det har spelats universitetshockey i Sverige ända sedan 1940-talet men det har inte förrän helt nyligen funnits en särskild liga för de inblandade lagen. Det äldsta universitetslaget inom hockey i Sverige är givetvis Chalmers hockeylag som har anor ända från 1942. Under 2011 tog en teknologstudent vid namn Joachim Ronneback Thomson intiativet att även skapa en liga inom universitetshockeylagen. Det var också han som skapade KTH:s hockeylag eftersom det var där han pluggade.

I början fanns det bara två lag i UHL nämligen Chalmers hockeylag och KTH:s hockeylag. Bland annat det har lett till att lagen är stora rivaler men det beror också på faktorer som att båda representerar kanske de två största högskolorna inom sitt ämne i Sverige samt att de kommer från städerna Göteborg och Stockholm. Tyvärr vanns den första historiska matchen med hela 10 – 0 till KTH men det var också de som hade hemmaplan när matchen spelades. Matchen spelades på Östermalms IP i Stockholm och ishallen var fullsatt med åskådare från de olika lagen, främst från KTH dock eftersom det var de som hade hemmaplan.

Redan säsongen efter deltog två universitet till från Sverige. Dessa var Lunds universitet och Högskolan i Linköping. Detta gjorde att ligan växte och det kunde ibland komma över 400 personer till matcherna. KTH vann tyvärr ligan även detta år.

Säsongen efteråt påbörjades ett samarbete med SHL alltså före detta Elitserien vilket innebar en ökad framgång för UHL. Samarbetet gjorde bland annat att man fick spela förmatcher innan SHL-lagen skulle spela och den första förmatchen spelades innan Frölunda och HV 71 skulle mötas av Jönköping och Chalmers. UHL har sedan dess fortsatt att växa och växer än idag.